Friday, June 24, 2005

Konz. gyakorlat

Szabály: egy kérdést kérdezhet a közönség, és egyet az előadó, amely kérdésre mindenki, egymondatos választ ad (irják is le).
Nyitott kérdéseket kell feltenni, el kell mondani példákkal, mik azok a nyilt kérdések.
Lehet egy kérdés listát is adni, hogy abból válasszanak.
Teljesen mindegy, legyen tiszta, hogy felváltva kérdeznek, vagy ha ettől eltérnek, mert abban állapodtak meg, akkor legyen arra pontos megállapodás, pl. a közönség krédezhet 3-at, amire 1-et kérdezhet az előadó.
Éredekl majd, hogy kinek mi a tapasztalata, a Kérdés/Válasz arányának milyen keveréke ire használható a legjobban.
Fontos! Egymondatos választ kérni, és ezt számon kérni., Ha nem megy, ezzel szembesiteni. Ha rájön, hogy nem tud kommunikálni rendesen, akkor eladtad a tréninget.
Hasonlattal is élhetek: mivel a szegénygondolkodás, a panaszkodás, és minden más negativ beszéd ott van velünk egész nap (ha nem vigyázunk eléggé), ez mérgezést okoz, szellemi mérgezés. És bár legjobb elkerülni, vagy legjobb lenne, és sokat lehet is tenni, nekem már pl. csak kb. 10% a mérgező személy avgy környezet, a többi rendben.
A blogirás a szellemi méregtelenítés eszköze.
Tehát, ami most próbálgatni fogok, a Kérdés/Válasz funkciók kettéválasztásával, a 3x5 perces gyakorlattal egy olyan eszköz van a kezünkben, amely mint "legkisebb kommunikációs egység" szabadon használható.
Látjuk, ésmegszámlálhatjuk, hogy egy beszélgetésnek milyen a "kommunikációs röntgenképe", avygis hogyan kapcsolódnak a gondolatai, milyen a téma kezelése, az intimitás szint, és milyen a blogok és tulajdonosaik közötti szociometria.
Mert sajnos még az egyéni önismeret és érettség sem elég a blogodulásunkhoz. Közösségként is adnunk kell, közösségként is versenyben vagyunk, nem igy van?
Ha valamit az ember jónak tart, azt irja meg! Ami jó, ami tetszik nekem, azt megirom, meg hát ezer dologra használom azt a lehetőséget, hogy itt egyes szám első személyben beszélhetek, és ezzel senkit nem zavarok ugye. (Nem kötelező olvasni.)
Kérdezni elsősorban magamtól tudok, most pl. felmerül a kérdés, nem kellene-e végre elindulni, stb. Reggel óta irok, közben levelezgetek, és pár fontos telefon is volt. De mára lejár a munkaidőm... utazás lesz.
Szombat nincs frissités, de ha lenne kéznél Szlovákiában egy internetes kávézó, lehet hogy valami felnyomunk a társasággal...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home